7 Temmuz 2014 Pazartesi

Çöl Çiçeği-Waris Dirie


"Londra'da temizlikçilikle hayatını kazandığı dönemde fotoğrafçı Terence Donovan tarafından keşfedilen ve dünyanın en çok aranan mankenleri arasında yer alan Waris Dirie'yi dünya "Çöl Çiçeği" (1998) adlı otobiyografik eseriyle tanıdı."
      Ünlü bir mankenin otobiyografiik eseri  olan Çöl çiçeği, okurken Afrika da ve hala aynı geleneği sürdüren diğer yerlerde kadın olmanın ne kadar zor olduğunu  bi an bile aklınızdan çıkartamıyorsunuz.
 
    Waris, küçük yaşta nasıl , hangi ortamlarda, hangi aletlerle , sünnet edildiğini gözler önüne sermiş. Yaşadığı o vahşeti anlatırken, ne ilk ne son olacağınında altını çizmişti.

     13 yaşındayken babası onu çok yaşlı bir adamla evlendirmeye kalkınca, diğerleri gibi kaderine razı olmayı red edip kendi topraklarından kaçmıştı.

    Çölde günlerce yürümüş, insanlar ve hayvanlardan kaynaklanan birçok tehlikeyi geride bırakmayı başararak Mogadişhu’daki akrabalarına ulaşmıştı.
 
    Somali Büyükelçiliği’nde tam dört yıl haftanın yedi günü bulaşık yıkayan, temizlik yapan Dirie,  televizyon izleyerek kendi kendine İngilizce öğrenmiş, okuma yazmayı da sökmüş. Dirie,  büyükelçi geri çağrılınca Somali’ye dönmek zorunda kalacağı korkusuyla  tekrar kaçmıştı.

    Londra da Donovan ile tanıştıktan sonra hayatı değişti. Ama hala sünnetiyle ilgili problemleri ve travmaları mevcuttu.


                                                  ...&...




    Okurken kitabın nasıl bittiğini anlamıyorsunuz. Zaten ince de bir kitap.Okuduktan sonra bakayım  hangi mantıkla yapılıyormuş bu kadınların sünneti diye araştırdığımda ise ortaya çıkan sonuç Erkek egemenliği..

 Ne alaka demeyin. Erkekler kadınların doğuştan bir zevk parçasıyla doğmasını hazmedememesiyle alakalı. Kadınlara tanınan bu üstünlüğü ( üstünlük olarak görüyorlar ) kabul etmeyip , klistorisin sünnetle alınmasına karar veriyorlar!! 
                                         
                                                    ..&..

      Mankenliği zirvede bırakan Waris kadın sünnetine karşı bir vakıf kuruyor. Başarılıda oluyor.

    Kitap da bir doktor bölümü var. Sünnet dikiminden dolayı idrar çıkışı ve regl yolu tamamen dikildiğinden, wc ihtiyacı 10- 15 dk sürdüğünü anlatıyor Dirie. İşkenceye dönen bu hallerin geçmesi için doktora gidiyor ve gerçekle yüzleşiyor..

        "Senden alınanı geri veremem"  Şiddetli ağrı sebebiyle hastaneye gittiğinde doktorun "Senden alınanı geri veremem ama daha az acı çekmeni sağlayabilirim" dediği bölüm, bence kitabın en can alıcı yerlerinden biriydi.


   Okumak  yerine film izlemeyi sevenler içinde sinemaya uyarlanmış bir kitap olduğunun haberinide verip mutlu olmalarını sağlayacağımı umuyorum..


11 yorum:

  1. Tugba çok güzel yorumlamışsın, merak ettim denk gelirsem mutlaka alırım paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Meltem :)
    Akıcı bir kitap , okurken sıkılmayacağına eminim :)

    YanıtlaSil
  3. Önce kitap sonra film olacak :)
    Güzel kitapmış alıp okunmalı :))
    Teşekkür ederim önerin için canımsın :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende benim Canımsın Bak şımardım şimdi :)
      Ben bazen üşengeçlik yapıp sadece filmini izliyorum. Varsa tabi :)

      Sil
    2. Filmlerden başlardım bende bi kitabı okuduktan sonra filmini izleyince kitaplarda daha güzel anlatıldığına karar kıldım :D
      Bu aradaaa mimledim ki seni yapmak istersen ;)
      Kocaman kocaman öpüyorum :*

      Sil
  4. Bu sünnet olayını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Özellikle de sebebi daha çok şaşırtmıştı beni ve midemi bulandırmıştı.
    Konusu çok güzelmiş. Önce okuyup sonra izlemek lazım. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayni duygulari paylasiyoruz canim. Okurken baya icten icten saydirdim.Ben teşekkür ederim :)

      Sil
  5. aaaa olmuş yorum kutun yaaaa bi de bu kitabı bilmiyom nası olur ama yaaaa :)

    YanıtlaSil
  6. bak bi de yine ayarlar yorumlara gidip "kelime doğrulama" yı kaldırsanaaaa lüfteeeen. yorum yazarken bissürü harf rakam filan yazıyoz böle yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aslında gelip sana teşekkür edecektim yardımların için deep :) Ama bişilerden dolayı fırsat olmadı. :) Ayrıca içten içe sevindim kitabı daha önce keşfetmemene :)) Kötü müyüm neyim :) Kelime doğrulama şeysinide hallettim ki ben :) Hoşgeldin ki sen :)

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.. ^_^