21 Temmuz 2014 Pazartesi

Aşkın Gözyaşları-Sinan Yağmur ve Aşk Olsun-Mehmet Alim Konukçu


       
      Mevlana'dan daha çok Şems'e hayranım ben aslında. Taviz vermeyen sert tavırları, el etek öpen topluma yaklaşma tarzı, kendine münhasır bir adam. Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems'in çocukluğunun nasıl olduğunu hangi mucizelere vesile olduğunu, kendine yoldaş, dost ararken ki ezimetleri ve Mevlana'ya varışını anlatan biyografik bir roman. Şahsen ben okurken sanki onlarla birlikteymişim gibi hissettim. Şems'in Mevlan'aya olan sevgisi muhabbetini okurken yaşar gibi oldum. Şems'in Mevlana için nelerden vazgeçebileceğini de görüyoruz kitapta. Okunması gereken bir hayat bence. Okunmayı bilinmeyi hak eden bir biyografi. 

     
           Şems'in katlinden sonra Mevlana'nın  neler yaşadığını Mesneviyi nasıl yazmaya başladığını, Şems'e olan özlemi ve hayatına giren yeni muhabbet dostlarını okuyoruz. Muazzam anlatımı var iki kitabında. Seven tutkunu olan varsa okumuştur zaten. Fakat okumamış olanlarında okuması şiddetle tavsiye edilir.
                                   

Yedinci ve en tesirli bıçak darbesi ensesine gelir boynu sağa doğru bükülmüştür. Dervişler yere kapanmasını bekleye dursun. Şems Hz. Peygamberin şu hadisini sesi boğuk mırıldanır: “Allah’a kavuşmayı isteyeni Allah da sever” Dervişlerden birisi sırtına tekmeyi vurur. Yüzüstü taş zemine kapanır, dudağı patlamış, dişleri zemine dökülmüştür Siyah feracesi kanlar içinde bordoya dönmüştür. Saçlarından tutarak kafasını kaldıran dervişin niyeti Şemsin başını gövdesinden ayırmaktır. Baş derviş engeller. Bırakın son nefesini versin. Sonra da en yakın bir kuyuya atın. Kıyafetine sarp atın. 
Avluyu yıkayın. Sabah ile yola çıkarız. Şems hala son nefesini vermemiştir Sille taşının üzerindeki başını hafifçe göğe kaldırır ve: “Allah ne güzel sevgilidir. Rabbim sana aşığım. Ve bu canı sana hediye ediyorum.” Mevlana içeri girer, mendili koklar eli titreyerek açar. İçinden san kağıda yazılmış bir not çıkar: “Yemin ederim ki ölümümün gözlerinin önünde olmasını isterdim. Gör ki aşk için ölmek ne demekmiş.” Mevlana olduğu yere düşüp bayılmıştır.Geceden sonra doğan ve kalplerin çöllerini cennetlere çeviren bir gözyaşı bu. Çoraklaşmış ve çöle dönmüş kalpler; açın sadrınızı! Aşkın gözyaşları, serin serin, sağanak sağanak, üzerimize damlıyor; bakın gökyüzüne, nasılda aşk yağıyor.."  
"Şeytanda bir şey hariç bütün insani özellikler mevcuttur. Şeytan aşkı bilmez. Aşk şeytana verilmemiştir. Aşk Ademoğullarına verilmiştir. Şeytanın insanı kıskandığı çekemediği aşksızlığındandır..."
"Dilsiz dudaksız sözler söyleyeceğim sana, bir şeyler anlatacağım bütün kulaklardan gizli, herkesin ortasında konuşacağım;ama senden başka duyan olmayacak söylediklerimi... "
Aşkın Gözyaşlarından alıntıdır. 

17 yorum:

  1. Elif Şafak'ın aşk kitabından sonra bende Mevlana ve Şems'in hayatına yaşadıklarına merak uyandı ama sadece ansiklopedik bilgiler olarak okudum :)
    Şimdi bu kitapları ben bulup okumam mı?
    Okurum tabi ki teşekkür ederim canımsın :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ask kitabini bende cok begenmistim Elif Safagin, gercekten okunasi hayatlar hayran olmamak elde deil :)Okuduktan sonra yorumda yayinlarsan ne hos olur canim benim

      Sil
  2. :) bende Şems'e daha çok hayranım
    Güzel kitap mutlaka okuyacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevlanayi Mevlana yapan Şems sevgisidir zaten :) Okumak lazim bu hayatlari :)

      Sil
  3. Paylaşım için teşekkürler en kısa zamanda okuyacağım :)
    Sizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
    http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Pek sevmem bu tarz kitapları ama , baya duydum bu kitabı
    sanırım iyi ilgi görmüs..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatimi falan çok içten olunca ilgi görmemesi imkansiz :)

      Sil
  5. en sevdiğim kitaplardan,Mevlana'yı ve Şemsi anlamak için bunlar yardımcı kitaplar,sizde birde Mesnevi'yi okuyun....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesnevi'yi daha yeni aldım :) Sıra onda şimdi :)

      Sil
  6. Kütüphane de görmüstüm.Bakayim duruyorsa alip okumak istiyordum zaten .Hatirlattigin iyi oldu..Iskender Pala'nin "Od" unu yeni bitirdim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduguna pisman olmazsin :) Postt yazarsan da ne iyi olur :) yorumlarini okumak isterim kitap icin
      Sevgi bizden :)

      Sil
  7. Aslında şemsle ilğili söylenecek çok şey var ama bu satırlara sığmaz kitap tavsiyelerin için teşekkürler mutlaka bakıcam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katiliyorum sana meltem satirlar yetmez :) Begenecegine eminim kitaplari :)

      Sil
  8. ay bunu hep görüyom ykm mağazalarında hep bakıyom. hepimizde şems tozu olsun. şems önemli evet mevlana ondan öğrenmiş ama mevlana daha ünlü işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şems çok başka aslinda :) Belki de Şems'in izleri var diye Mevlana'yi bu kadar çok sevdik :)

      Sil
  9. Bu kitabı tavsiye eden bir çok kişi oldu ama okumaya fırsatım olmadı hiç :/
    Nasıl üşengecim bu aralar anlatamam :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım en yakın zamanda okursun Mien :) Çünkü büyük kayıp olur.

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Sevgiyle kalın.. ^_^